fredag 25 maj 2012

Mitt slutprojekt



Unable to display content. Adobe Flash is required.


Här kommer en kort presentation av min resurs Digital kompetens. Grunden till detta verktyg är tanken att utveckla elevernas digitala kompetens. Jag har utgått från tre begrepp som är: kommunicera, samarbeta och hantera information. Progressionen utgår från Puentedura och hans fyrstegstrappa. I detta skede har jag bara funderat på kommunikation, men till hösten är planen att det bakom varje del finns inspirationsmaterial och exempeluppgifter för lärarna att ta del av. För denna sida är tänkt som ett verktyg för kollegor som behöver inspiration och ideer om hur det ska arbeta med digitala verktyg tillsammans med eleverna. Till en början kommer det nog bara finnas mina egna exempel här, men jag hoppas att jag får längga ut även andras längre fram.

Jag ville ha en enkel layout och bildnavigering så långt som möjligt och jag har skapat alla bilder själv.

Den andra delen av mitt projket denna termin är att handleda min kollega Anna som vill blogga med sina elever i år 1. Vi har inte hunnit jättelångt i den procesen, men Spökbloggen är igång och eleverna är taggade - Anna likaså =).

måndag 21 maj 2012

Unga och nätet

Under förra veckans slöjdlektioner bad jag de nior jag undervisar att svara på några korta frågor om internetanvändning. Här kommer resultatet.

De flesta använder internet på mobilen eftersom den är tillgänglig hela tiden. Om man inte redan sitter vid datorn förstås. Man håller sig uppdaterad via Facebook och Instagram (en typ av fotoblogg) om vad som är på gång bland kompisarna och tar kontakt genom dessa medier eller via Facetime (en typ av videosamtal på Iphone). Det är tydligt att man så långt det är möjligt försöker använda internet för kommunikation i stället för att använda telefonen till sms och vanliga telefonsamtal.

När det kommer till informationssökning, visade det sig att Google verkar vara den allrådande källan nummer ett. Varför? Jo för att man förstått att där kommer man enkelt vidare till andra webbplatser. Även wikipedia verkar vara välanvänt. Här gäller det för oss vuxna att verkligen mangla runt med källkritik!

När jag bad om tankar om hur internet kunde användas i skolan, blev det ett ganska ensidigt svar som tyvärr speglar verkligeheten just nu: för att söka information, speciellt för att få fram fakta som man annars inte skulle ha tillgång till. Detta blev på något sätt ett kvitto på att att vi på min skola verkligen måste få igång ett tänk som sträcker sig längre än skrivmaskiner och digitala informationskällor. Nu vet jag ju ändå att en del lärare använder epost för kommunikation med elever och arbetslagen på högstadiet har varsin hemsida där de lägger ut information och uppgifter så att föräldrar och elever ska kunna gå dit och hitta det de behöver. Men det är ju ändå inte uppe på steg tre och fyra på Puenteduras trappa. Och det är ju dit vi ska!

fredag 4 maj 2012

På G

I veckan har det inte hänt mycket med spökägget, men i omsdags var jag inne hos ettorna under två lektionspass och hjälpte dem fota sina funderingar om vad som finns i ägget. Tanken är att några av dessa bilder ska ut på bloggen på måndag. Det var väldigt intressant att iaktta eleverna när de höll i Vadon och försökte hitta rätt position. Vissa var väldigt bestämda och visste exakt hur de skulle få bra ljus och få med text och ritning, medan andra behövde lite vägledning. Tydligt var i alla fall vem som hade öga för fokus och var en van fotograf.

måndag 23 april 2012

Så var det äntligen dags för Ägget!

Nu har Ägget äntligen anlänt!

Det behöver värme och kärlek-så "ta hand om mitt ägg" stod det på brevet som följde med ägget när det hittades i klassrummet.

Dessa regler gäller för ägget:

Vi ska vända ägget kl 9.00 och kl. 13.00. Man drar lott vem som ska vända ägget, man vänder ägget två och två, så man inte tappar ägget.

Vi får inte kasta runt ägget, eller tappa det.

Man får bara röra ägget när man ska vända det.

Man får titta på ägget.

Vi berättar inte för någon att vi har fått ett ägg. Det är vår hemlighet.

onsdag 18 april 2012

Lägesrapport

Att det ska vara så svårt att ta sig tid att göra en uppdatering här... Men nu så.

Spökprojektet i åk 1 skulle ha introducerats nu i måndags, men av olika skäl så blev det uppskjutet en vecka. Hur somhelst så tror det kommer gå bra, Anna och Annelie har förberett det bra så nu känns det som att det bara är att köra. Det förra inlägget här var en minimini-redovisning av några tankar efter en eftermiddag med en föreläsning om Att skriva sig till läsning. Vi gick på den alla tre som är involverade i Spökbloggen och kände oss ganska duktiga när vi insåg att vi har tänkt helt rätt med vårat upplägg trots att vi inte fördjupat oss i metoden innan planeringen.
Vad gäller esursen har det inte hänt mycket på sidan ännu, men i mitt huvud desto mera. Nu gäller det att få dit allt så att det blir som jag har tänkt det.

I måndags var jag och en kollega på en inspirationseftermiddag för 1-1 arbete. Den största behållningen av de timmarna var att få testa på samarbete i Prezi. Alltså hur flera personer kan jobba i samma presentation samtidigt. Ett toppensätt för att se till att alla elevr i en grupp kan vara aktiva samtidigt.

Nästa vecka ser jag fram emot SETTmässan på onsdag och torsdag. Jag och Anna ska på flera intressanta seminarier =).

torsdag 29 mars 2012

Att skriva sig till läsning

Tankar efter föreläsning i Tumba 29 mars 2012

Lusten att skriva blir större
Intresset att läsa ökar
Lättareatt samarbeta kring texten
Lätt att redigera text
Lär sig stor bokstav och tex punkt snabbare.

Visa vad man producerat med hjälp av dokumentkamera.

Nuläget

måndag 26 mars 2012

Verklighetsanalys

Var söker du information om ett ämne?

Hur använder du internet/mobilen på din fritid?

Hur använder du internet/mobilen i ditt skolarbete?

Hur skulle du vilja att lärare utnyttjar internet och medier i undervisningen?

onsdag 21 mars 2012

En undran

LPPdags för Anna och bloggen

Idag har vi studiedag och alla pedagoger jobbar med LPPskrivande. Så Anna och jag har lyxen att tillsammans sitta och fundera ordentligt på bloggprjektet under arbetstid. Vi hade en fikasession i måndags kväll där vi drog upp generella riktlinjer, men idag gäller det att göra en detaljplan att börja jobba efter. Vi får väl se om jag lägger ut en kopia här ikväll =).

torsdag 8 mars 2012

8 mars

http://www.wiks.com/

animera i Photostory
välj animation i menyn window
skapa nya lager
save for web and devices
välj GIF


Tecknad film i Powerpoint


Illustrator

Kopiera en hatt för att kalkera av
klistar in i illustrator

onsdag 7 mars 2012

Version 2

Nu finns en uppdaterad version av min resurs. Detaljer har ändrats så den fick en renare layout. Intressant att grotta in sig i html-koder för att hitta streck att ta bort =). Det gäller att våga prova för att se vad som försvinner när man byter färgkoder.

Resultatet finns här.

Nu ska jag hem och fundera över ilustrationer för mina tre flikar.

torsdag 1 mars 2012

Hjärngymnastik

Har de senaste dagarna varit helt insnöad på att få in mina skriftliga omdömen i Unikum innan det stängdes ner för synkning från idag till måndag. Men nu är det klart och jag kan ha fokus på onsdag och torsdag i Uppsala.
Började min dag idag med att surfa runt och leta inspirerande exempel och nu känns det äntligen som jag fått igång layoutprocessen av min resurs. Det finns just nu tre versioner gjorda i tre olika verktyg. Men det känns som att det är denna jag ska jobba vidare med. Jag vill ha en enkel startsida baserad på bilder. Fick en ahaaupplevelse när jag såg detta. På denna sajt är det ju egentligen tecknade bubblor med text, men jag hoppas få till illustrationer för de olika rubrikerna. Just nu ligger det andra bilder på min resurs som ett exempel.... för att fatta tanken om att de är klickbara för att komma vidare.

tisdag 21 februari 2012

Avstamp

Igår satt jag och Anna och diskuterade hennes arbete med Spökbloggen. Det blev en intressant diskussion som handlade om allt från eventuella teknikproblem till språkutveckling. Känslan efteråt var att hon har tänkt långt framåt, samtidigt som hon vill låta eleverna var med och forma resultatet. Jag bad henne fundera över denna bild:


Alltså den sammanställning som vi tog fram senast i Uppsala och hon lovade att göra det för att strukturera sina tankar.

En annan viktigt diskussion vi hamnade i var det faktum att hon delar ansvaret för årskurs 1 med en kollega. Och tidigare sa Anna att hon tänkt att bloggen ska bli hennes och inte hennes kollegas. Men nu har hon ändrat sig och vill att även hennes kollega ska kunna använda Spökbloggen som ett kommunikationsverktyg. Detta för att alla elever i ettan kommer i kontakt med bloggen hos Anna och då vore det konstigt om inte även hennes kollega kan använda den i sitt klassrum. Jag sa att det låter ju vettigt, men att de två behöver diskutera noga hur de ska organisera arbetet för att båda ska ha koll. Jag väntar med spänning på resultatet av den diskussionen.

Anna hade i veckan helt spontant tagit fram Vadon för att låta eleverna fota sina mattearbeten, för att hon ville se deras reaktion på att få göra detta helt själva. Och första kommentaren var: "får jag verkligen fota själv?" och lyckan lyste i ögonen när eleverna fattade att de var de själva och inte Anna som skulle bestämma bilder och fota. Och i och med detta sa hon att hon själv fick en boost framåt när hon märkte att hon vågade släppa kontrollen lite. Hon sa även att hon kände sig duktig när hon insåg att hon vågade släppa kontrollen pga att hon känner sig relativt säker på hur hon skulle guida eleverna i tekniken och inte var orolig för att misslyckas inför eleverna om tekniken krånglar.

När vi sedan diskuterade hur vi ska gå framåt med bloggen så, kom vi fram till att inget kommer hända i klassrummet innan tidigast vecka 11. Jag sa att jag gärna kommer och stöttar i klassrummet så fort jag inte är uppbokad på annat. Det hon nu ska göra är att konferera med sin kollega och göra en första layout för Spökbloggen.

Vi hamnade även i diskussion angående det faktum att våran skola säger sig jobba mycket med språkutvecklande arbtessätt. Men detta syns inte så mycket om vi ser på det eleverna presterar. I förra veckan hamnade jag i en kort diskussion/reflektion över detta med rektor och en kollega. Vi funderade en del på hur man kan förändra detta arbete och då sa jag spontant att eleverna måste kommunicera mera. Både med varandra och och med andra. Och med det menade jag att de ska kommunicera genom att skapa text eller annan typ av berättande. Jag kunde inte låta bli att då propagera för det som Anna och jag gör med Spökbloggen som ett exempel på hur detta arbete kan utvecklas. Vi får väl se om detta sprider sig som ringar på vattnet.

fredag 17 februari 2012

Energiboost!

Igår hade vi Micke Gunnarsson på besök i skolan. Först träffade han 7or och 8or och sedan alla pedagoger.

Jag vet inte hur man enkelt ska beskriva vad han pratade om. Men samhällsförändring och att tro gott om alla, är en början i alla fall. Och hans angreppssätt är helt fantastiskt. Vi skrattade så tårarna sprutade samtidigt som det uppstod en del tankeställare tex i fråga om hur vi vuxna möter dagens uppkopplade framåtsträvande elever. Jag tror ingen givk därifrån oberörd.

För den som känner att ens arbetsplats behöver en boost framåt rekommenderar jag honom varmt. Läs mer på http://www.mickegunnarsson.com/.

Igår på förmiddagen, började jag leta typsnitt till min resurs. Beslutsångest! Men det ska nog ordna sig.

Ha en bra helg :).

tisdag 7 februari 2012

Jingat och klart!


Mitt projekt

Unable to display content. Adobe Flash is required.





Att instruera en kollega

De senaste två veckorna har min elevfria tid i skolan ganska långt gått åt till att handleda pedagoger i olika sammanhang. Just nu är vi inne i en inkörsfas av Unikum (ett verktyg för omdömen och IUP), vilket har medfört att jag och tre kollegor från sjkolans IT-grupp har gått runt i arbetslagen och haft en introduktion av verktyget. Det har gått bra och de flesta pedagoger tycker att det i klängden kommer bli bra med ett system som man för in allting i, istället för att skicka pappersexemplar fram och tillbaka i skolan och hem till eleverna. Men så här i inkörsfasen finns det så klart en del oro innan alla har fattat helt hur man ska skriva och och föra in information. Då har det kännts jätteskönt att kunna säga: Kom till mig, jag har tid på måndag, onsdag och torsdag så kan vi gå igenom det i lugn och ro en gång till. Och med ens märker jag hur nervösa axlar faller ner och slappnar av  =). Känns bra att kunna stötta så. Precis vad jag vill.

Förutom detta med Unikum har jag börjat leda in min kollega Anna i Bloggers underbara värld. Det är hon som kommer vara en del av mitt slutprojekt i IKT A. Eller rättare sagt hon och hennes elever i åk 1. Hon vill starta en blogg där hennes elever ska få möjlighet att skriva som i en konversation med ett spöke som hon sytt upp som ett gosedjur. Hennes tanke är att tröskeln till att våga skriva blir lägre när det är till spöket de riktar sina texter och inte henne eller någon annan vuxen. Hon har stor erfarenhet av skrivträning i de yngsta årskurserna och har funderat mycket på hur hon kan avdramatisera det hela. Alltför många elever vill inte gärna skriva just för att de är rädda att skriva fel eller tycker bara helt enkelt att de inte kan. Men nu hoppas hon att spöket och bloggen ska få eleverna mera engagerade och tanken är att deras spökprojekt ska dokumenteras på bloggen varje vecka. Dokumenteras av en elevgrupp inte av Anna. Och då var jag snabb med att säga att hon från början ska göra ett rullande schema på vilka elever som ska skriva vilken dag, så att alla vet att alla kommer få skriva i tur och ordning.

onsdag 11 januari 2012

Så var det dags!

Så här blev det. Detta är bara är stommen för att ha något att bygga vidare på.

Digital kompetens

lördag 7 januari 2012

Koordination

Under ledigheten som varit har jag försökt smälta höstterminens bravader, samtidigt som jag hela tiden har föröskt fokusera framåt för att ha en tydlig struktur för min tillvaro efter jul. Vklassadministration har snurrat runt med webbtidningstankar (från presentationerna i december), blandat med ett virrvarr av funderingar inför mina tre slides och det begynnande arbetet i Unikum. Ett enda mishmash kan man tycka, men samtidigt jättespännande att blicka framåt inför en helt ny arbetssituation.

Denna vecka har jag börjat få en första struktur för hur den närmaste tiden av terminen ska se ut. I tisdags satt jag med en biträdande och en skolass och felsökte problem i lärplattformen så vi kunde åtgärda det inför terminsstarten på måndag. Nu känns det äntligen som att jag har koll på läget och dessutom har en uppfattning om var det ofta brister i systemet. Det som blev än mera tydligt när vi satt med alla data som ska in i systemet, är att administrationen kommer förenklas av att jag under våren kommer lära mig schemaprogrammet och vi då inte behöver vara tre personer inblandade utan skolassen och jag kan sköta det själva. När nu all denna data med elevgrupper och schemapositioner finns på rätt plats i systemet, så kan vi äntligen börja använda systemet fullt ut med allt vad det innebär av frånvarohantering, kommunikation mellan elever och pedagoger och föräldrar samt bloggfunktioner och olika typer av digitala mötesplatser som plattformen erbjuder. Jag tror att detta kommer bli ett utmärkt verktyg för kommunikation och att pedagogerna uppskattar att att de bara behöver logga in på ett ställe varifrån som helst för att komma åt elever och undervisningsmaterial. Målet är att vi ska bygga skolans verksamhet i Vklass.

När det kommer till IKT-utvecklingen på skolan har jag insett att mina tre slides får bli strommen för ett inspirationsmaterial för mina kollegor. De flesta jobbar redan på något sätt med datorn i undervisningen, men behöver nya ideer för att komma framåt. Jag tror att slidesen kan utgöra en struktur för en idebank med verktyg och goda exempel. Jag får börja med egna exempel och sedan hoppas jag få låna andra av kollegor som gör bra saker med eleverna.