tisdag 7 februari 2012

Att instruera en kollega

De senaste två veckorna har min elevfria tid i skolan ganska långt gått åt till att handleda pedagoger i olika sammanhang. Just nu är vi inne i en inkörsfas av Unikum (ett verktyg för omdömen och IUP), vilket har medfört att jag och tre kollegor från sjkolans IT-grupp har gått runt i arbetslagen och haft en introduktion av verktyget. Det har gått bra och de flesta pedagoger tycker att det i klängden kommer bli bra med ett system som man för in allting i, istället för att skicka pappersexemplar fram och tillbaka i skolan och hem till eleverna. Men så här i inkörsfasen finns det så klart en del oro innan alla har fattat helt hur man ska skriva och och föra in information. Då har det kännts jätteskönt att kunna säga: Kom till mig, jag har tid på måndag, onsdag och torsdag så kan vi gå igenom det i lugn och ro en gång till. Och med ens märker jag hur nervösa axlar faller ner och slappnar av  =). Känns bra att kunna stötta så. Precis vad jag vill.

Förutom detta med Unikum har jag börjat leda in min kollega Anna i Bloggers underbara värld. Det är hon som kommer vara en del av mitt slutprojekt i IKT A. Eller rättare sagt hon och hennes elever i åk 1. Hon vill starta en blogg där hennes elever ska få möjlighet att skriva som i en konversation med ett spöke som hon sytt upp som ett gosedjur. Hennes tanke är att tröskeln till att våga skriva blir lägre när det är till spöket de riktar sina texter och inte henne eller någon annan vuxen. Hon har stor erfarenhet av skrivträning i de yngsta årskurserna och har funderat mycket på hur hon kan avdramatisera det hela. Alltför många elever vill inte gärna skriva just för att de är rädda att skriva fel eller tycker bara helt enkelt att de inte kan. Men nu hoppas hon att spöket och bloggen ska få eleverna mera engagerade och tanken är att deras spökprojekt ska dokumenteras på bloggen varje vecka. Dokumenteras av en elevgrupp inte av Anna. Och då var jag snabb med att säga att hon från början ska göra ett rullande schema på vilka elever som ska skriva vilken dag, så att alla vet att alla kommer få skriva i tur och ordning.

1 kommentar:

  1. Vad kul att få höra lite om jobbet som IKT-inspiratör från en som redan börjat. Jag har nu klart med en ny tjänst inför hösten, men ska också ge förslag på hur jag vill att den ska se ut.

    SvaraRadera