onsdag 14 september 2011

Att sluta cirkeln.

Även om detta är början på en ny era i mitt yrkesliv, känns det ändå som att det är en fortsättning på någonting som jag startade under min förra era som student. Magistersuppsatsen då handlade nämligen om IT-läromedel i slöjdundervisning. Men aldrig hade jag då för 7 år sedan kunnat tro att jag skulle ha anledning att förkovra mig i IKT-pedagogik och -metodik igen. Konstigt hur man rör sig i cirklar i livet.

Så nu kanske du undrar hur jag hamnade där igen? Ett enkelt svar är att jag kände att jag behövde få nya perspåektiv på mitt läreri samtidigt som min arbetsplats Brunnaskolan i Botkyrka är inne i en IT-satsning rent tekniskt. Personalen och 7-9 eleverna har personliga datorer och i år 1-6 finns det smartboards i klassrummen, men som på så många andra skolor saknas en kunskap vad gäller metodiken.

Och det är i det avseendet jag vill få mera kött på benen under dennna kurs. För jag vill tro att jag har lite koll på det tekniska, i alla fall känns det som att jag inte är helt vilsen i vokabulären. Detta är mycket tack vare att min skola under det senaste året ingått i Microsofts innovativa skolprogram, där jag var en av dem som fick en utbildning till Kollegahadledare. Detta innebär att jag och de andra systematiskt skulle  handleda en kollega under 10 veckor för att denne ska utveckla sin IKT-användning i undervisningen. Handledningen har tyvärr inte blivit av ännu, pga lite annan turbulens på skolan, men vi handledare har hållit lågan brinnande och försökt att göra det vi kan i temaplaneringar och arbetslagsarbete.

I och med att jag nu ska förkovra mig än mer i detta ämne, har jag fr.o.m. denna termin fått ett övergripande IT-pedagogiskt ansvar tilldelat av rektor. Detta känns lite skrämmande, men samtidigt precis det jag längtat efter det senaste året och otroligt spännande. Höstterminen kommer för Brunnaskolans del innebära införande av en ny lärplattform, Vklass, och det kommer huvudsakligen vara mitt ansvar att få det att fungera bland personalen. Jag tror att det kommer att gå super även om alla pedagoger inte kommer svälja hela paketet med hull och hår. De flesta kommer dock se enorma vinningar genom att bl.a. få en mycket enklare kontakt med elever och föräldrar.

Så det är här jag står nu, taggad till tänderna att se utvecklingsmöjligheter för min verksamhet och överlycklig över att få tid till egen förkovran!

1 kommentar:

  1. this circle and image is work of my.
    http://www.flickr.com/photos/reisgekki/3871425374/

    greetings Dietmut

    SvaraRadera